Sunday, January 8, 2012

NIKMAT MENCUBA

    rul menunggu shah yang masih berada dalam kelas peperiksaan. bersandar di dinding tingkat 5 kuliah syariah, qisim ekonomi dan perbankan islam. bersandar sambil memikirkan nasib peperiksaan yang baru sahaja didudukinya. tidak lama kemudian muncul kelibat shah yang keluar daripada bilik kuliah 501. 'susah kan rul exam tadi, banyak masuk belakang lagi. semalam pun masuk belakang, hari ni pun banyak yang belakang'. 'pisang berbuah tak tau berapa kali dah shah, huhu'. mereka telah bercadang untuk makan di gourmet untuk menghilangkan tension setelah 5 subjek telah selesai. berbaki 1 sahaja lagi.

    menyusur anak tangga kuliah syariah yang kian menampakkan usangnya kerana telah lama bertapak di bumi jordan sejak 1976 lagi. namun begitu, keilmuannya tetap disanjung dan tiada bandingnya. kelihatan 2 orang akhowat yang sama-sama berjuang di dalam peperiksaan aswak maliah tadi. salah seorang mereka menegur dengan nada musim sejuk 'rul ko tak pergi rumah kitorang ke petang ni?' 'ada apa kat rumah korang?' 'ko tak tau ke hari ni ade ape?' 'ade ape?' 'ehhh takde pape la bad' shah mencelah. 'ajak la rul sekali, die kan baik dengan kitorang jugak' 'aku tak tahu, sahut shah'. rul tetap ingin tau sambil bertanya berulang kali dan akhirnya terpaksa dijawab. 'alaaa sambut bufday kawan kita, tapi budak-budak rumah aku je yang pergi' rul membuat muka tak kisah sambil berkata. 'bende kecik macam tu pun beria nak suruk-suruk, mengada betul la'. berjalan sambil gelak ketawa dan meninggalkan akhowat di belakang.

    'shah jom pergi balad (pasar lama jordan) la, baru best' 'alaaa rul, lepaskan satu-satu dululah, pergi la gourmet dulu, kita kan nak makan tiramisu ni, esok la kalau nak pergi balad'. 'yela-yela, jomla pergi'. melintas jalan yang dipenuhi kereta-kereta dan bunyi-bunyi hon yang menakutkan. 'rul tak sabarnya nak cuba gourmet ni, mesti sedap kan'. 'mestila sedap shah, harga pun mahal kan'. sampai di gourmet. mereka pun masuk kedalam kedai tersebut. 'rul cantiknye tempat ni' 'shah jom la tengok yang mne tiramisu'. shah bertanya kepada pekerja di kedai tersebut, 'ayyu tiramisu?' jawab pekerja tersebut 'hai tiramisu, turidu hai?' 'naam, hai wahid, wahai wahid' rul cakap 'cukup ke ni shah?, tambah satu lagi nak tak?' 'emmm boleh je, bukan selalu kan, shu hai maklim?' tanpa faham sangat apa yang dikatakan oleh pekerja tersebut shah pun memilih satu lagi jenis kek. mereka mencuba 3 jenis kek gourmet.

    'tafaddol ilal fuk' arah pekerja gourmet. mereka pun naik keatas dan mencari tempat yang sesuai untuk celebrate tension mereka. 'rul jom duduk sini' berhampiran dengan dinding dan memperlihatkan permandangan di luar gourmet. kelihatan wanita-wanita arab sedang celebrate harijadi. bergambar-gambar. tidak lama selepas itu muncul pekerja gourmet dengan membawa 3 pinggan kek. sangat cantik dan menarik ditambah pula dengan warna kemerahan suasana dalam gourmet. shah mula mengeluarkan galaxynya dan snap beberapa gambar kek dan gambar rul. lalu menyuruh rul pula snap gambarnya. 'jom la rul kita makan, tak kan sayang pulak nak makan'. rul terus menghalakan sudunya kearah tiramisu dan menarah sedikit daripada sepotong tiramisu itu. 'shah sedapnya, berlemak, rasa macam aiskrim, dah lama aku nak makan tiramisu ni'. lalu shah pun mencuba juga. 'nikmatnya mencuba kan rul, aku rasa nak makan kat sini selalu jela, kita tengok dulu harga nanti, hehe'. tanpa mengetahui harga kek-kek itu mereka dengan cepat menghabiskan ketiga-tiga kek tersebut.


   '6 dinar' sebut penjaga kaunter arab itu. mereka menarik nafas panjang. 'rul, 2 dinar satu kek, nasib baik sedap kan'. 'shah kita dah dapat nikmat mencuba, mahal pun takpe janji kta dah cuba, kan?' 'aha la rul,  best sangat dapat cuba benda baru macam ni, simpan duit banyak-banyak buat ape tapi banyak benda tak tau, banyak benda tak pernah rasa, takde life la macam tu kan' 'betul betul betul' sahut rul. mereka beredar daripada gourmet dengan muka penuh dengan nikmat.ini lah tiramisu....gambar contoh.
yang ni tak tau namanye ape..tapi rasenye
sedappppp sangat2...gambar contoh.

No comments:

Post a Comment

KITA HARAPAN SEMUA

KITA HARAPAN SEMUA
"BERFIKIR POSITIF MENTERJEMAHKAN TINDAKAN YANG POSITIF DAN MENBUAHKAN HASIL YANG POSITIF" mohamad sahdan