Sunday, January 6, 2013

POLITIK MEMBOSANKAN


tahun baru 2013 pastinya ditunggu oleh ramai pihak. akhirnya 2013 muncul dengan kisah-kisah politik yang semakin hangat, maklumlah pilihanraya yang semakin hampir. banyak kisah mula disiarkan bagi meraih perhatian dalam undian. jentera-jentera politik telah mula sibuk mencari ahli-ahli lama dan juga baru. paling yang menyampah apabila ada yang asyik nak mintak fotostat ic, macam la tak tahu dia nak masukkan nama dalam parti dia.

jujurnya aku masih belum berminat untuk daftar mana-mana parti memandangkan aku masih belajar. biarlah rahsia aku undi yang mana satu nanti. yang penting kerajaan itu menjaga "maqasid syariah" hehe. yang penting juga aku dah daftar mengundi. excited sebab kali pertama nak mengundi ni nanti. akhir-akhir ini juga nampaknya banyak isu-isu yang telah dimainkan oleh parti politik sampai tak tahu nak percaya yang mana. biarlah percaya dalam hati sahaja, takut diluahkan nanti boleh jadi fitnah pulak, kemudian diikut oleh orang, dah kita yang bertanggungjawab.

nampaknya mahasiswa turut serta dalam membahas isu-isu umno pas dan sebagainyanya ni. aku tak tahu lah dimana sumbangan mereka apabila mereka asyik bertekak sambil berperli-perli ni. tak tahu dimana kesudahannya. atau mungkin aku sahaja yang tak tahu, minta maaf sebab tak ambil tahu walaupun tahu la juga sikit-sikit. alhamdulillah kalau mereka bertekak sambil menyumbang. tapi kurang-kurangkanlah perli-perli sesama islam ni. nampak tak manis.

aku jamin lepas habis pilihanraya nanti semua isu-isu akan sunyi sahaja. masing-masing akan mula sibuk belajar semula. kalaulah berterusan kan okey tu. kadang-kadang aku fikir nampak bagus juga banyak isu ni, banyak juga program yang dapat dijalankan untuk membahas isu-isu tersebut. minda pun semakin berkembang dan terbuka.

aku perhatikan pensyarah-pensyarah universiti terutamanya malaya ni tak ada lah sesibuk mana dalam membahas isu politik ni nak dibandingkan dengan mahasiswa ni semua. kenapa ye? kita lagi hebat ke? hehe. biasalah darah muda memang macam ni, da tua nanti kami senyap la.

bagi aku paling bagus kita jadilah natural, tak terlalu ekstrim dalam memihak parti. bila da ekstrim ni, yang jahat pon boleh nampak bagus, yang bagus lagilah nampak bagusnya. tapi bagus pada parti pihak lain akan dilihat tidak bagus. pasti akan dikorek sehingga jumpa yang tidak bagusnya. masalah tu. aku pasti masing-masing mempunyai sumbangan tersendiri.

lagi satu, cuba-cuba lah mendengar pendapat orang lain dan berlapang dada dengan pendapat orang lain. mungkin kita rasa pendapat dia salah tapi dia rasa betul, nak buat macam mana kan. atau pendapat kita salah tapi kita je syok sendiri rasa betul. so, hati-hati.

No comments:

Post a Comment

KITA HARAPAN SEMUA

KITA HARAPAN SEMUA
"BERFIKIR POSITIF MENTERJEMAHKAN TINDAKAN YANG POSITIF DAN MENBUAHKAN HASIL YANG POSITIF" mohamad sahdan