Pagi yang tenang dan menyenangkan ini, selepas pulang daripada solat subuh bersama akhi Sahel, terus ke dapur untuk memikirkan masakan apa untuk dimakan. Setelah berfikir sejenak dan bertanya pendapat sahabat saya itu, kami terus bersetuju untuk memasak 'Lempeng Mesra' untuk sarapan pagi ini. Alhamdulillah sarapan kali ini sangat menyelerakan dan membahagiakan. Disini saya ingi berkongsi sedikit resepi mengenai Lempeng Mesra tersebut.
Bahan-bahan Lempeng Mesra terdiri daripada:
- Tepung gandum lebih kurang 300gram.
- Telor ayam sebiji.
- Gula secukupnya.
- Air secawan.
- Perencah cukup rasa.
Bahan-bahan untuk sos:
- Sos pedas Ummu Balqis.
- Sedikit kicap.
- Sos tomato.
- Sebiji telor.
- Air.
Kacau bahan-bahan untung dibuat lempeng sehingga menjadi cairan yang pekat dan lembut. Sambil-sambil itu masak sos dengan memasukkan semua bahan yang disenaraikan. Kemudian masak lempeng mesra dan makan terus selagi masih panas. Boleh diletak telor ketika memasak lempeng supaya rasanya lebih sedap.
Terima kasih kerana sudi membaca resepi saya kali ini. Selamat mencuba. Resepi simple, duit pun jimat. Hehe.
perencah secukup rasa maggi?
ReplyDelete