Wednesday, November 28, 2012

Sasana Kijang seindah namamu


Alhamdulillah pada 27th November 2012 iaitu semalam saya telah berkesempatan menghadiri satu majlis yang diadakan oleh ISRA atau dinamakan dengan Colloqium. ISRA adalah singkatan kepada International Shari'ah Research Academy for Islamic Finance dan tempatnya terletak berhampiran dengan UM dan juga bangunannya bercantum dengan INCEIF. Mereka ini adalah institusi yang banyak menghasilkan kajian-kajian baru dalam industri islamic finance yang semakin berkembang sekarang ini.

Apa yang paling menerujakan ialah program ini telah dirasmikan oleh Tan Sri Dato' Dr Zeti Akhtar Aziz. Ini adalah kali pertama saya melihat dia secara live. Walaupun tidak berkesempatan berjumpa dengan beliau, cukuplah dapat mendengar ucapan beliau. Sebelum itu juga semasa ingin mendaftar sempat menegur CEO ISRA iaitu Dr Akram Laldin dan beliau masih mengenali saya. Alhamdulillah. Hehe. Kemudian sempat juga menegur Dr Asyraf Wajdi yang pastinya sangat dikenali ramai kerana dahulunya beliau adalah seorang ahli politik dan sekarang giat dengan penyelidikan akademik dan juga memberi beberapa pandangan akademik dalam politik.

Isra juga telah melancarkan satu laman web yang dipanggil I-FIKR yang akan memuatkan didalamnya dengan ilmu berkaitan islamic finance. Jadi apabila laman web ini dilancarkan nanti kita mestilah memanfaatkannya sebaik mungkin.

Dalam program ini juga ramai presenter yang membentangkan kertas kerja mereka. Mereka hanya diberikan masa selama 10 minit sahaja. Ini adalah keunikan program ini. Jadi kita tidaklah merasa jemu kalau hanya tertumpu pada satu-satu orang sahaja nanti. Hampir 30 kertas kerja dibentangkan pada hari tersebut. Osem kan. Kalau kita pergi program ni memang akan jumpa ramai banker, academician dan students dan catering. Hehe. Disitu juga berjumpa dengan senior-senior yang telah bekerja. Dapat juga lah dari mereka pengalan sedikit sebanyak tentang kerja.

Sebenarnya saya nak cerita mengenai sasana kijang ni, tempat ni memang sangat cantik, maklumlah bangunan baru. so, teringin sangat nanti nak buat rumah macam ni. Haha berangan besar kan? unik sungguh bentuk bangunan ni dan memang sangat tenang suasananya. Dalam sasana ni ada muzium, library yang cantik, buku pun latest-latest je semua. Kenapa lah selama ni tak tahu ada bangunan secantik ini disini?

Alhamdulillah program yang semurah ini disediakan break yang banyak disertakan makanan. Rasa berbaloi sangat.

Selesai sahaja program, semua orang balik kecuali yang bermotor. Hujan mencurah dengan lebatnya. Memang terpaksa menunggu sehingga hujan berhenti. Tetapi apakan daya, sudah menunggu dari pukul 5 lebih sehingga 9 malam hujan tidak juga berhenti, akhirnya mengambil keputusan untuk meredah juga hujan tersebut. Sanggup tunggu lama tadi sebab sasana kijang ni sangat cantik, tak sanggup nak tinggalkan dia. Kalau nak duduk situ kena jadi pengawal la. Alhamdulillah  walaupun basah tapi selamat sampai ke rumah.

No comments:

Post a Comment

KITA HARAPAN SEMUA

KITA HARAPAN SEMUA
"BERFIKIR POSITIF MENTERJEMAHKAN TINDAKAN YANG POSITIF DAN MENBUAHKAN HASIL YANG POSITIF" mohamad sahdan